Sabah Namazı Nasıl Kılınır?





Her Müslüman için sabah namazı nasıl kılınır? Konusu en önemli konulardan biri olmuştur. İslam’ın ikinci şartı olan namaz, Müslüman olan herkese farzdır.  Kelime-i Şahadetten sonra Müslüman için 5 vakit namaz farzdır. İslam dininde Allah’tan başka puta, insana, düşüncelere veya başka bir şeye tapmak caiz değildir. Müslümanlar namaz kılarak Allah’a secde eder. Namaz Mekke’deki Kabe’ye dönülerek kılınır.



Namazlar Farz-ı Ayn ve farz-ı kifaye olmak üzere ikiye ayrılır. Beş vakit kılınan namaz, Cuma namazı ve Farz olan namazların kazası farz-ı ayn grubuna girmektedir. Farz-ı Kifaye olan namaz ise cenaze namazıdır.

Sabah Namazı Ne Zaman Kılınır?

Her namazın bir vakti vardır ve sabah namazının vakti de fecr ile güneşin doğuşu arasındadır. Sabah namazı nasıl kılınır ve ne zaman kılınır? Güneş doğarken namaz kılmak mekruhtur. Sünnet olan havanın hafif aydınlandığı anda kılmaktır. Namaz vakti geçirilirse, güneş doğduktan yarım saat sonra sünnetle birlikte farzı kaza edebilirsiniz. Öğle namazına yarım saat kalaya kadar sünnet ve farz kaza edilir. Ancak Öğle vakti girerse, bu vakitten sonra her namaz sonrası sadece sabah namazının iki rekatlık farzı kaza edilir.

Sabah Namazının Önemi Nedir?

Dört rekat kılınan bu namaz, beş vakit namazın başıdır. Sabah namazı nasıl kılınır? İki ilk sünnet ve iki farz olmak üzere kılınmaktadır. Cemaatle veya yalnız kılınabilir.

Kuran’ı Kerim’de sabah namazına meleklerin şahit olduğu belirtilmektedir. Rabbimiz İsra suresi 78. ayette: ‘ Sabah namazı esnasında okunan Kuran’a melekler şahitlik eder.’ buyurmuştur. Sabah namazında kıraatın (yani kuran ayetlerinin) uzun tutulması sünnettir.

Sabah Namazı İle İlgili Hadisler

Sabah Namazı Nasıl Kılınır?
  1. Güneşin doğmasından evvel (sabah namazını) eda eden kimse, ateşe (cehenneme) girmeyecektir. (Buhari, Mevakit 26, Ebu Davut Salat)
  2. Sabah namazının 2 rekatlık ilk sünneti dünyanın içinde bulunanlardan daha hayırlıdır. (Müslim, Tirmizi)
  3. Sizi atlı düşmanlar kovalasa dahi sabah namazı sünnetini terk etmeyiniz. (Ebu Davud)
  4. Aişe (r.anha) rivayet ediyor: ‘ Rasulullah aleyhisselam sabah namazı ilk sünnetini asla terk etmezdi. (Buhari, teheccüd, Ebu Davud Salat, Nesai Kıyamul Leyl) Sabah namazı nasıl kılınır? Şimdide ona bakalım.

Sabah Namazının Sünnetinin Kılınışı

Sabah Namazı Nasıl Kılınır?

Birinci Rekat

  1. Ayakta yani kıyamdayken ayaklar omuzun hizasına getirilir. Saf yaparken omuzlar bir birine değmelidir. Ayak parmakları da kıbleye dönük olmalıdır.
  1. Önce Müslüman niyet etmelidir: ‘ Niyet ettim Allah rızası için sabah namazı sünnetini kılmaya’ niyet olmadan namaz olmaz. Namaz kılma niyetimiz sadece ve sadece ‘Allah-u Teala emrettiği için olmalıdır.’ Gösteriş, menfaat, yada başka bir niyet taşınmamalıdır. Hayatımızın her alanında Allah’ın emir ve yasaklarına göre hareket etmeli ve namazımızı da Allah rızası için kılmalıyız.
Sabah Namazı Nasıl Kılınır?
  1. Erkekler tekbir getirirken ellerinin içi yani avuç içi kıbleye bakmalıdır. Baş parmak kulağın yumuşak meme kısmının hizasına gelmelidir. Parmak araları normal açık olmalıdır. ‘Sabah namazı nasıl kılınır?’ konusu kadın ve erkeklerde farklıdır.
Sabah Namazı Nasıl Kılınır?
  1. Kadınlarda ise tek frak ellerin göğüs hizasına getirilmesidir. Aynı şekilde parmaklar normal açık ve avuç içi kıbleye bakmalıdır.
  2. Erkekler sağ eli sol elin bileğini biraz aşacak şekilde koymalıdır. Sağ elin serçe ve baş parmağı bileği kavramalı, diğer üç parmak bileğin üzerinde durmalıdır. Erkeklerde el bağlama göbek deliği hizasıdır.
  3. Bayanlarda ise bağlama işlemi göğüs üzerine yapılır. Göğsün üst kısmında sağ el, sol elin üzerine konur.
  4. Kıyamda yani ayakta iken secde edilecek kısma bakılır. Sağa, sola, öne veya arkaya bakılmaz. Salanmak, kaşınmak ve benzeri hareketlerden kaçınılmalıdır.Sabah Namazı Nasıl Kılınır?
  5. Ayakta önce sübhaneke okunur. Daha sonra ise euzü besmele çekilir. Beslemeden sonra Fatiha, Fatihadan sonra ise Kuran’dan her hangi bir ayet okunur (bir sure veya en az üç kısa ayet okunur). Sabah namazı nasıl kılınır ve hangi sureler okunur? Bu konu önemlidir. Aksi halde namaz sahih olmaz.
  6. Allahu ekber denilir ve rukuya gidilir. Rukuda eller diz kapaklarına getirilir ve ayak üzerine bakılır. Sırt kısmı düz olmalıdır. Bayanlarda ise rukuda sırt biraz meyilli olur. Parmak araları kapalı olur ve diz üzerine konur.
Sabah Namazı Nasıl Kılınır?
  1. Rukuda ‘subhane rabbiyel azim’ zikri 3-9 defa yapılır.
  2. Rukudan kalkılır ve kalkılırken ‘semi’allahulimen hamideh’ denir ve kıyama ( yani ayağa kalkılır). Burada ‘rabbene lekel hamd’, ‘hamden kesiran tayyiben mübareken fiyh’ denir. Bu dualardan sonra subhanallah denilecek kadar durulur ve ‘Allah-u ekber’ denilerek secdeye gidilir. Sabah namazı nasıl kılınır? Namazın farzları yerine getirilmelidir.
  3. Secdeye giderken önce dizler, sonra da eller iner. Eller kulak hizasında olur ve avuç içleri yere değer. Baş iki el arasında kalır. Koltuk altları açılır. Alın ve burun yere değmelidir. Ayak parmakları kıbleye bakmalıdır ve yere değmelidir. Ayak parmakları, diz, iki eller, burun ve alın yere değmelidir. Dirsekler yere değmemelidir.
  4. Secdede ‘subhanerabbiyel ala’ denir. Erkekler; secdede dirseklerini yanlarından uzak, kollarını yerden kalkık bulundururlar. Ayaklar parmaklar üzerinde dik tutulur ve parmak uçları kıbleye gelecek şekilde yere konur.
  5. Kadınlar; secdede karınlarını uyuklarına yapıştırıp, kollarını yanlarına bitiştirip, dirseklerini yere dayarlar. Arkalarını kaldırmayıp, baldırlarına yapıştırırlar.

 

Allah-u Ekber dedikten sonra baş secdeden kaldırılıp diz üstü oturulur. Erkekler, sol ayağını yere yayarak onun üzerine oturur, sağ ayak parmakları kıbleye yönelmiş durumda dik tutulur. Kadınlar ise ayaklarını yatık olarak sağ tarafına çıkarır ve öylece otururlar. ‘Sabah namazı nasıl kılınır?’konusunun son aşaması son oturuştur.

 Sabah Namazı Nasıl Kılınır?

Otururken, parmaklar dizlerin hizasına gelecek şekilde, eller uylukların üzerine konur ve kucağa bakılır. Burada iki defa ‘rabbiğfirli’ diyerek dua edilir. Bu arada kısa bir an oturulur. Sonra ‘Allah-u Ekber’ denilir, ikinci defa secdeye gidilir ve burada 3 defa ‘Sübhane Rabbiyel ala’ denir. Sonra ‘Allah-u Ekber’ denilir ve secdeden ayağa (ikinci rekata) kalkılarak, eller bağlanır. Secdeden kalkarken; önce baş, sonra eller daha sonra da eller dizler üzerine konularak, dizler yerden kaldırılır.

İkinci Rekat

Sabah Namazı Nasıl Kılınır?

İkinci rekatta birinci rekat gibidir. Subhaneke, Fatiha, Zammı sure (Kuran’dan her hangi bir sure) okunur, rukuya gidilir. Ruku, kıyam, secde, ara oturuşu aynen birinci rekattaki gibi yapılır. 

Sabah Namazı Nasıl Kılınır?

Sabah namazı nasılkılınır?’İkinci rekatın birinci rekattan farkı, rekat bittikten sonra ayağa kalkılmaz ve diz üstü oturulur. Bu esnada Ettehiyyatü, Allahümme salli, Allahümme barik, rebbena, rebbenağfirli duaları okunur. Önce sağa ve sonra sola başımızı döndürerek selam veririz. Selam verirken ‘esselamu aleykum ve rahmetullah’ dememiz gerekir.

Sabah Namazı Nasıl Kılınır?

 


Sabah namazının farzı, sünneti gibi kılınır. Şekil olarak aynıdır ve aynı şekilde sureler okunur ve dualar yapılır. Birinci ve ikinci rekat namazda okunan zammı sureler farklı olmalıdır.

Sabah namazı sonrasında kendinizi iyi hissetmek üzere en iyi psikoloji kitapları serisi hakkında bilgi edinmek ister misiniz?

Yorumlar