Koç Yumurtası Nedir? Nasıl Pişirilir? Koç Yumurtası Yemek Caiz Midir?

 

Koç Yumurtası Nedir? Nasıl Pişirilir? Koç Yumurtası Yemek Caiz Midir?


Pek çok farklı yemek türü ile ünlenmiş olan Türk mutfağı, koç yumurtası ile yapılan çeşitli yemeklere de sahiptir. Yetişkin koçların testisleri, yani sperm üretim organı olan bu bölge, genellikle avuç içini doldurabilecek kadar büyüktür. Tadının güzel olup olmadığı konusunda birbirinden çok farklı fikirler mevcuttur...

 

Koç Yumurtası Nasıl Pişirilir? Yemeği Nasıl Yapılır?

Koç Yumurtası Nedir? Nasıl Pişirilir? Koç Yumurtası Yemek Caiz Midir?

Genel olarak tavada kızartılarak ya da mangal ateşinde pişirilebilir. Özellikle Adana ve çevresinde tüketilmekte olan ünlü “Billur Kebabı”, bu etin mangalda pişirilmesi ile yapılır. Fakat pişirme işlemine başlamadan önce yumurtaların dışındakı kalın zarın soyulması ve yumurtalar doğrandıktan sonra ise yıkanıp tuzlanmaları gerekir.

Çeşitli baharatlar ile terbiyelenmesi, tat açısından bir yoğunluk meydana getirebileceği için pek tavsiye edilmese de damak tadına göre, pişirilmeden önce baharatlanması da mümkündür. Ayrıca tavada kızartılacak olursa, yanma riski fazla olduğundan dolayı dikkatli olunması ve uzun süre pişirilmemesi tavsiye edilir.



Sakatat ürünleri arasında kalorisi en düşük olan besin olduğu için zayıflamak isteyenlerin tüketmesinde de bir sakınca olduğu söylenemez. Özellikle demir ve protein gibi çok önemli besin maddeleri açısından zengin olması da bu ürünün bir diğer özelliğidir.

Koç yumurtasının cinsel gücü daha arttırdığı söylenen bir gıda olduğu düşünülmektedir.

Koç Yumurtası Yemek Caiz Midir?

Helal ve haram konularında dikkatli olup, yiyip içtiklerinin İslam dini açısından caiz olmasını isteyenler, “Koç yumurtası caiz midir?” sorusunun cevabını merak etmektedir. Bu sorunun cevabı ilk olarak Kur’an-ı Kerim’de aranmalıdır...

İslam dininin temel kaynağı olan Kur’an-ı Kerim, hayvan bedenlerinin tüketilmesi  haram olan bazı kısımlarından ve yenmemesi gereken et türlerinden açıkça söz eder:

“De ki: ‘Bana vahyolunan Kur’an’da, bir kimsenin yiyecekleri arasında leş, (hayvandan) akıtılmış kan, domuz eti -o şüphesiz ki necistir- ya da Allah’tan başkasının adı ile kesilmiş (murdar) bir hayvandan başka bir şey bulamıyorum. Fakat istismar etmeden ve zaruret ölçüsünü aşmadan, kim bunlardan tüketmek zorunda kalırsa tüketebilir.’ Şüphesiz ki Rabbin çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.”

En’âm Suresi, 8. Cüz, 145. Ayet




Bu ayet-i kerimeye göre, koç yumurtası yemek haram ya da günah değildir. Fakat çeşitli hadis kaynakları, “Koç yumurtası yemek caiz midir?” sorusuna olumsuz bir cevap vermektedir. El Fetâva’ül Hindiyye, VI, 495 ve Beyhâki, es – Sunen’ül Kübrâ, 10, 12’de, kesilmiş hayvanların cinsel organlarının, öd bezlerinin, idrar torbalarının ve makat bölgelerinin yenmesinin Peygamber tarafından mekruh kılındığı bildirilir. Yani kısacası, koç yumurtası yemek mekruhtur.


Bu yazımızın bitiminde Regl ağrılarına ne iyi gelir sorusuna yanıt verecek içeriğimize göz atmaya ne dersiniz?

Yorumlar