Hamilelik Belirtileri Nelerdir? Hamilelikte İlk Belirtiler Nasıldır?

  

Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Hamileliğin belirtileri neler olduğunu biliyor musunuz? Mide bulantısından yorgunluğa kadar her şeyle karşılaşabilirsiniz. Hamilelik; erkeğin spermi ile kadının yumurtalıklarından atılan yumurtasının döllenmesiyle oluşan fetüsün kadının organ ve dokusunda meydana getirdiği 38-41 haftalık (9 aylık) süreçtir. Anne olmak isteyen her kadın, hamilelik şüphesi duyduğunda hamilelik testi yaptırmadan önce bazı ip uçları görmek ister.

Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Hamilelik belirtileri gösteren kadınların vücudunda pek çok değişiklik meydana gelir. Bazı annelerde değişimler ilk haftada görülse de bazı anne adaylarında belirtiler oluşmayabilir. Hamilelikte salgılanan hormonlar beslenme  şekilleri, rahmin büyümesi gibi etkenler haftalık, aylık olarak hamilelik belirtilerini değiştirebilmektedir. Hamileliği gösteren belirtiler ilk haftalarda çok belirgin olmasa da hormonal değişimle kendini gösterir.

Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

 Hamilelik belirtileri şu şekildedir:

·         Hafif kanama ve akıntı; gebeliğin erken dönemlerinde lekelenme şeklinde kanama olabilir. Regl kanamasından farklı bir kanamadı, embriyonun rahme tutunması sonucu oluşur. Hamilelikte regl kanaması şeklindeki kanamalarda tehlike olabilir ve doktora başvurulmalıdır.

·         Kasık ağrısı; embriyonun rahim içine yerleştiği için hafif sancılar hissedilir. Regl dönemindeki sancılardan farklıdır. Kasık ağrısıyla beraber kanama varsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.

·         Adet gecikmesi; ilk hamilelik belirtilerinden olan adet gecikmesi her zaman hamileliği göstermeyebilir. Yaşam şartının değişmesi, stres, beslenme, sağlık problemi vb. faktörlerde adet gecikmesini etkilemiş olabilir.

·         Göğüslerde hassasiyet; en belirgin hamilelik belirtileri arasındadır. Göğüslerde hassasiyet, ağrı, şişkinlik olabilir.

·         Yorgun hissetme; hamilelikte sürekli yorgun ve halsiz hissetmeler olur, bu durum ilk 3 ay sonra kendiliğinden geçer.

·         Mide bulantısı; genellikle sabahları ortaya çıkan mide bulantısı, kusmaya ve halsizliğe neden olur. İlk 3 aylık dönemde oluşur, her kadında farklılık gösterebilir.

·         Baş ağrısı; ilk 3 aylık dönemde görülür. Hormonal değişime bağlı olarak oluşan baş ağrıları, anne adayının stresli ve kaygılı olmasından kaynaklanabilir.

·         Sık idrara çıkma; normal ihtiyacından daha fazla tuvalete çıkılır. 9 ay boyunca sık idrara çıkma.

·         Vücut sıcaklığında değişim; anne adayının vücudun 1 derece gibi artış olabilir.

·         Koku hassasiyeti; hamilelik belirtilerinden biri olan koku hassasiyetinde anne adayı çok sevdiği yemek ve kokulara tahammül edemeyebilir.

Hamilelik Testi Nedir ? Nasıl Yapılır?

Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Hamilelik belirtileri anne adaylarında birinin veya birkaçının görülmesiyle beraber hamilelik testi bir kadının hamile olup olmadığını belirlemeye çalışır. İki çeşit hamilelik testi vardır; idrar ve kan yoluyla hamileliğinizi öğrenebilirsiniz. Hamilelik testleri eğer adetiniz en az 1 gün gecikmişse %90’a kadar doğru sonucu verir ancak kesin sonuç kan tahlili ile yapılır.

İdrarla Gebelik Testi: İdrarınızdan aldığı bir miktar örnekle eczaneden aldığınız gebelik testiyle hamile olup olmadığınıza bakabilirsiniz.  İşaretle (çift çizgi veya artı işareti veya sesli uyarı) bilgi veren kitleri kullanarak idrarda gebelik testi yapabilirsiniz. 

Kanla Gebelik Testi: Alınan kan örneğindeki hCG miktarına laboratuvar ortamında bakılarak kesin bir şekilde hamile olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.

Hamilelikte İlk Belirtileri Ne Zaman Başlar ?


Hamilelik belirtileri bazı kadınlar için erken hamilelik belirtileri döllenmeden yaklaşık 10 gün sonra, yani hamileliğin ilk haftalarında başlarken bazı kadınların yaşadığı belirtileri anlamlandırması daha uzun sürebilir.

Hamilelik Belirtileri Nelerdir: Hamilelikte Akıntı Olur mu?


Hamilelik belirtileri arasında anne adayında rengi beyaz, sarı ya da koyu renkli akıntı olabilir. Miktarı, görüntüsü ve yapısı farklılık olabilir. Hafif kokulu vajinal akıntı şeklinde olur. Hamilelik döneminde bu akıntıda artış olması normal kabul edilir. Hamilelikte akıntı genellikle gebeliğin ilk 6-8 haftasında başlar. Çünkü bu dönemde vücudundaki hormonların değişiminde ciddi ölçüde farklılık meydana gelir. Gebelik sonrası akıntı 2 ila 8 hafta kadar sürebilir. Arada pıhtı geldiği de görülebilir. Akıntının doğumdan 2 ay kadar sonra bitmesi beklenir.

Hamilelik Belirtileri Neler : Hamilelikte Kanama Olur mu? Tehlikesi Var mıdır?

Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

 Hamilelik belirtileri arasında ara sıra lekelenme şeklinde kanama olması doğaldır. Gebeliğin başlangıcında bebeğin rahim içine yerleşme kanaması olabilir. Bu kanama lekelenmeler şeklinde olabileceği gibi adet kanamaları şeklinde de olabilir. Bunun dışında hamileliğin ilerleyen haftalarında düşük ile ilgili kanamalar olabilir. Hafif düzeyde kanamalar normal karşılanırken, adet kanaması gibi olması tehlike yaratabilir.  Hamilelik süresince meydana kanama durumunda, hemen doktora başvurulması gerekir.

Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır ?


Hamilelik belirtisi olan anne adayı testler sonucunda gebeliğini öğrendiği andan itibaren bazı besinleri daha fazla tüketmesi gerekebilir. Anne hem kendini daha iyi hissetmek hem sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmek hem de bebeğin sağlıkla büyümesini sağlamak adına ilk aylardan itibaren sağlıklı ve düzenli beslenmeyi öğrenmeli ve gebeliğini bu şekilde yönlendirmelidir. Bunlardan en önemlisi, beyin ve omurlardaki doğum kusurlarını engellemeye yardımcı olan folik asittir.  Demir ve kalsiyum alımı da önem taşımaktadır.

Gebelikte vitamin takviyelerinden destek alabilirsiniz, ancak kalsiyum ve demir açısından zengin besinleri de içeren kapsamlı bir beslenme, size ve bebeğinize hamilelik boyunca ihtiyacınız olan her şeyi verebilir. Besin takviyesi almanız gerekip gerekmediğini doktorunuza danışabilirsiniz. Anne adayının gebeliği sırasında süt ürünleri et tavuk sebze meyve kuruyemiş gibi yiyecekleri tüketmelidir. Asitli içeceklerden, sigaradan ve paketlenmiş dondurulmuş gıdalardan uzak durmalıdır. 

İlginizi Çekebilir: Regl Ağrılarına Ne İyi Gelir 

Yorumlar

  1. Hamilelik belirtileri arasında çok fazla tuvalete çıkmak da var. Bana öyle olmuştu daha hamile olduğumu bilmiyordum ve çok fazla tuvalete çıkıyordum :) Verdiğiniz bilgiler anne olmak isteyenler içi çok yararlı. Teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumunuz için çok teşekkürler :)

      Sil

Yorum Gönder