10 Maddede Tükenmişlik Sendromu

 


Tükenmişlik sendromu stresli yaşamın sonuçlarından doğan psikolojik bir rahatsızlıktır. Kişinin enerjisini ve gücünün yok olduğunu hissetmesinden meydana gelir. Yoğun iş ve sosyal hayat temposundan kaynaklanabilir. Kendini yorgun ve bitkin hissetmenin ardından, hiçbir şey yapmak istememe ile bu durum devam eder. Sorun bir anda etkisini göstermez. Belirli bir zaman içerisinde kişide belirtileri gösterilse de dikkat edilmez veya önemsenmez. Sorunların büyümesi ve stresin artması ile hastalığın şiddeti de aynı şekilde artar. En sonunda kişide yaşama sevinci, bir ilgi alanının kalması durumu ile sosyal çevresinden kendisini soyutlar. Zamanla işini, sosyal çevresini kaybedecek duruma gelebilir.

Tatmin edilemez duyguların artışı ile de belirtilen tükenmişlik sendromu kişinin psikolojisini anlayarak destek alması gereken bir hastalıktır. Öncelikle psikolojik bir sorun olduğunun kabul edilmesi gerekir. Duygusal ve fiziki gücün kaybı yalnızca beyinde oluşan bir tetiklemedir. Kişinin kendini çevresinden soyutlaması ve içine kapanması ile rahatsızlık daha çok ilerler. Sorumlulukların kişinin alışmadığı düzeyde artması, bir anda yüklenen fazla iş gücü gibi durumlarda yaşanan başarısızlıkta sendromun yaşanmasını tetikleyen bir durumdur. Sorumluluklar bir kenara bırakılmalı ve nefes alınacak sosyalleşmenin gerçekleşmesi iyi olur. Stresin azalması, sorunların çözülmesinin ardından gelişecek psikolojik rahatlama ile hastalığın atlatılması sağlanır.

Tükenmişlik Sendromu


Bir anda belirtileri belli olmadığı için tükenmişlik sendromu yaşayan bireyler bu durumu hemen fark edemez. Yavaş yavaş belirti verdiği zamanlarda insanlar tarafından ciddiye alınmadığı fark edilmiştir. Hissizlik, yorgunluk ve iş yapmama isteği ile ortaya çıkar. Bu durumun oluşmasında çevresel ve kişisel problemler sebep olabilir. Hayatın zorlukları, stresli ortamlarda bulunmaktan dolayı yaşanan duygusal çöküntüden ortaya çıkar. Yaşanan her duygunun azalması, istenmeyen sebepsiz bir yorgunluk ile dikkat çeker. Hastalığın tedavisine başlanmadığında hasta tarafından kendini soyutlama ve mutsuzluk ile devam eder. Erken teşhis edilmesi için tükenmişlik sendromunun belirtilerinin bilinmesi önemlidir.

Tükenmişlik Sendromu Belirtileri


Tedavi süreci kişiden kişiye değişen tükenmişlik sendromu kişinin kendine inanması ve çabalaması ile daha kısa sürede atlatılabilen bir rahatsızlıktır. Sorumlulukların ağır gelmesi, yaşanan stresin çoğalması ve tek başına başa çıkılması ile bu rahatsızlığın görülmesi olası bir durumdur. Erken fark edilmesi için belirtilerini bilmek gerekir. Sendromun belirtileri şunlardır.

·         Bedensel, fiziksel tükenmişlik hissi

·         Duygusal kendini yorgun hissetmek

·         Sürekli olumsuz düşünceler içerisinde olmak

·         Karamsarlık

·         Bir işe başlama isteğinin olmaması

·         Sorumluluk almak istememek

·         Özgüven eksikliği yaşanması

·         Unutkanlık ve dalgınlık

·         Uyuyama problemi, uykusuzluk

Her belirtinin görülmesi olası değildir. Kişiden kişiye belirtilerde farklılık oluşabilir. Birden fazla belirti görüleceği gibi yalnızca bir kaçı da görülebilir. Sendromun en belirgin özelliği duygusal ve fiziksel yaşanan yorgunluk, bitkinlik hissidir. Bu hisse uzun süre sahip kişilerin tedavi sürecine başlaması için bir psikolog desteğine başvurması gerekir.

Tükenmişlik Sendromu Evreleri


Tükenmişlik sendromu üç farklı evrede kendini gösterir. Her evresinde biraz daha artan tükenmişlik hissi ortaya çıkar. Hastanın bu evreleri en erken fark ederek tedavi süresine başlanması gerekir. erken fark edilmesi tedavinin daha kolay ve kısa sürede tamamlanmasına yardımcı olur. Kişinin duygusal tükenmişliğinin etkisi ile bedensel yorgunluk da ortaya çıkar. Sürekli yorgun hissetme ve çalışmak istememe ile alakalı sorunların ortaya çıkmasında kişinin tedavisi psikolojik olduğu için dinlenme veya tatil gibi kaçamaklar tedaviye etkisi yoktur. Bunun yerine psikolojinin rahatlamasını sağlamak yeterli olacaktır. Sorumlulukları alınan konularda başarısızlık yaşanması tükenmişlik yaşanmasına sebeptir.

Kişinin özgüveninin eksilmesi de tükenmişlik sendromu evreleri arasında yer alır. Bu durum birçok sebebi de beraberinde getirir. Başarısızlık etkisi dışında işlere adım atmaya korkma ve sorumluluk almamak için sosyal ve iş çevresinden uzaklaşır. Kendi içerisine kapanarak sosyalleşmek istemez. Bu durum son evrenin geçişidir. Değer kaybı yaşanmasına ve önem vermemeye başlar. Kişinin her konuda olumsuz düşünmesi ile kendi içerisinde mutsuzluğun artmasına ve bunu net bir şekilde yansıtması ile yalnız kalma isteği giderek artacak bir durum olur.

Sendromu yaşayan kişi yalnızca sosyal çevresine karşı değil en yakınları, ailesi ve sevdiklerine karşı da uzaklaşma isteği duyar. Bu durumda yalnız bırakmak kişinin dünyasında kaybolmasına ve bu sendromun içerisinden çıkamamasına sebep olur. Sendromun başarılı bir şekilde üstesinden gelmek için doktor yardımı almaya ikna etmek gerekir.

İlginizi Çekebilir: Hamilelik Belirtileri Nelerdir?



Yorumlar