Bulgur Pilavı Kalori Miktarı Nedir?

Bulgur pilavı kalori değeri porsiyonlara göre değişiklik gösterir. Pek çok farklı şekilde ve farklı pişirilme tarzları ile hazırlanabilen bulgur, oldukça doyurucu ve vitamin değeri yüksek bir besindir. Öğrencilerin, ev hanımlarının, ilk defa yemek yapanların kurtarıcısı olan bulgur, hem pratik hem de lezzetlidir.

Bulgur Pilavı Kalori Miktarı
1 kase bulgur pilavı kalori değeri eğer sade yapılmış bir bulgur pilavı ise; 149 kaloridir.  1 çorba kaşığı bulgur pilavının kalorisi 11, tamamen dolu bir çorba kaşığı bulgur pilavının kalorisi 23, büyük porsiyon yani 250 gram bulgur pilavının kalorisi ise 286'dır.

Bulgurun Faydaları Neler


Bulgur pilavı kalori değerinden bahsetmeden önce bulgurun faydalarının neler olduğu konusuna da değinelim. Sağlıklı beslenme konusunda vazgeçilmez besinlerden biri bulgurdur. Protein, mineral, lif ve posa bakımında zenginliği olan bir besindir. En önemli faydası ise enerji verici özelliğe sahip olmasıdır. İçinde var olan lifler sayesinde uzun süre tok kalmanızı sağlar.

Bulgurun yapında B1 vitamini vardır ve beslenme konusunda yer verilmesi gereken besinlerden biridir. Ayrıca bulgur kan şekerinin dengelenmesini de sağlar. Bunun yanında kolestrolün yükselmesini engeller ki bu oldukça önemli bir özelliktir ve eğer düzenli bir şekilde tüketilirse damar sağlığını olumlu yönde etkiler. Doymamış yağa sahip olduğu için de kilo aldırmayan bir besindir.

Bulgur istenilen her mevsim tüketilebilen nakliyatalar arasında yer almaktadır. Saklama koşulları uzundur bunun için de her mevsim evlerde saklanabilen bir bakliyattır. Eğer uygun şartlar sağlanırsa 2 yıla kadar saklanabilir. Yemekler konusunda önemli yere sahip olan bulgur pek çok çeşidi ile birçok farklı yemeğin sofralarımıza gelmesini sağlamaktadır. Genel olarak kış mevsimlerinde bulgur pilav ve köftelerde kullanılırken yaz mevsimlerinde ise daha çok salata ve soğuk mezelerde kullanılır.

Bulgur sağlıklı beslenme konusunda da önemlidir. Özellikle diyet programlarında yer verilen bir besindir. Çünkü doyurucudur ve vitamin değerleri yüksektir. Doğru ve düzenli bir şekilde tüketilirse eğer kilo yapmaz. Bir bardak bulgur kalori açısından esmer pirinçten daha düşük kaloriye sahiptir.

Bulgur Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bulgur pilavı kalori değerinden bahsettik. Bulgurun tahıl grupları arasında en faydalılarından biri olduğunu da söylemek isteriz. Özellikle Türk mutfağının en önemli besin kaynaklarından biridir. Bulgurun köftesi, pilavı, çorbası, salatası gibi pek çok türlü yemeği yapılabilmektedir. Bulgur karbonhidrat kaynaklarından biridir. Çeşitli işlemler sonucu sofralarımda gelen bulgurun pek çok çeşidi bulunmaktadır. İnce, pilavlık, esmer, beyaz gibi bulgur çeşitleri vardır.

Bulgur ince ve pilavlık olmak üzere iki farklı çeşitlidir. Farklı yörelere göre farklı yemeklerde kullanılır ve farklı pişirilme yöntemleri vardır. Ancak en çok tercih edilen bulgur yemekleri; bulgur pilavı, kısır, içli köfte ve mercimek köftesi olarak bilinmektedir. 

Yorumlar