Kapama Yemeği Nasıl Yapılır? Tavuklu Kapama Yemeği Malzemeleri Nelerdir?

 



Kapama yemeği, birçok farklı et türünden yapılabilen lezzetli bir üründür. İçerisine konulan tavuk, kuzu kol, av hayvanı eti farklı lezzetler sunmaktadır. Her biri ile yapılan kapamayı ailenize ve misafirlerinize gönül rahatlığı ile sunabilirsiniz.

Bölge olarak Balkanlarda sıklıkla yapılan yemek ülkemizde de özellikle Trakya bölgesinin vazgeçilmezleri arasındadır. Yemeğin püf noktasını ise pişirme aşamasında içerisine ilave edilen karabiber oluşturmaktadır. Yöresel yemek yapmak isteyenler için lezzeti ile kendisine aşık edecek bu muhteşem yemeğin tarifi çok basittir. İlk bakışta karmaşık görülebiliyor ama denediğinizde ne kadar basit ve lezzetli olduğunu tecrübe edeceksiniz.

İşte Balkanların en lezzetli reçetelerinden biri olan kapamanın malzeme listesi ve yapılışı...

Tavuk Kapama Yapımı İçin Gerekli Malzemeler 


Malzemeler pilav ve tavuk için ayrı ayrıdır. Yemeğin tavuğu için gerekli malzemeler;

·         6 adet Tavuk But

·         1 adet kuru soğan

·         2 diş taze sarımsak

·         Aroma için 1 adet defne yaprağı

·         Asit için ince 1 dilim limon

·         Tuz

·         Su

Tavuk kapama yemeği pilavı için gerekli malzemeler;


·         2 su bardağı pirinç

·         7 adet taze soğan

·         1 adet kuru soğan

·         1 yemek kaşığı salça

·         Kuru nane

·         Pul biber

·         Karabiber

·         Pirincin kavrulması için tercihe göre tereyağı veya sıvı yağ

Tavuk Kapama Yemeği Yapılışı


Yapılacak ilk işlem olarak tavukları güzelce temizleyin ve temiz bir tencere içerisine alın. Tencere içerisine yeteri kadar su, defne yaprağı, tuz, limon, sarımsak ve soğanı atarak tavukları haşlayın. Tavuklar haşlanırken pilavınızı kavurmaya başlayabilirsiniz. İlk önce yağın içerisine taze ve kuru soğanları ekleyin ve güzelce kavurun. Soğanlar pembeleşmeye başladığında salçanızı ekleyin ve kavurmaya devam edin. Son olarak da pirincinizi ekleyerek pirinçleri güzelce kavurun.


Pirincinizi kavurduktan sonra bir fırın tepsisi ayarlayın ve içerisine pirinçleri dengeli şekilde yayın. Haşlamış olduğunuz tavukları da suyundan arındırın ve pirinç üzerine dizin. Elde ettiğiniz tavuk suyunu, pirinç yüzeyini 1 parmak geçecek şekilde (3,5 su bardağı) tepsiye ilave edin. Son olarak tepsi üzerini alüminyum folyo ile güzel şekilde kapatın.


200 derecede önceden ısıttığınız fırının içerisine tepsinizi sürün ve 45-50 dakika zamanlayarak pişmeye bırakın. Bu pişirme sırasında 30 dakika geçtikten sonra tepsiden alüminyum folyoyu çıkartmanız gerekiyor. Ardından tekrar tepsiyi fırına sürerek geri kalan süreyi beklemelisiniz. Pirinçlerin suyunu çektiğini gördüğünüz anda 5 dakika daha fırında bekletin ve daha sonra fırından çıkartın. Artık misafirlerinize sıcak şekilde tavuk kapama yemeği servisi yapabilirsiniz.

 












Yorumlar