Kapama yemeği,
birçok farklı et türünden yapılabilen lezzetli bir üründür. İçerisine konulan
tavuk, kuzu kol, av hayvanı eti farklı lezzetler sunmaktadır. Her biri ile yapılan
kapamayı ailenize ve misafirlerinize gönül rahatlığı ile sunabilirsiniz.
Bölge olarak Balkanlarda sıklıkla yapılan yemek ülkemizde de
özellikle Trakya bölgesinin vazgeçilmezleri arasındadır. Yemeğin püf noktasını
ise pişirme aşamasında içerisine ilave edilen karabiber oluşturmaktadır.
Yöresel yemek yapmak isteyenler için lezzeti ile kendisine aşık edecek bu
muhteşem yemeğin tarifi çok basittir. İlk bakışta karmaşık görülebiliyor ama
denediğinizde ne kadar basit ve lezzetli olduğunu tecrübe edeceksiniz.
İşte Balkanların en lezzetli reçetelerinden biri olan
kapamanın malzeme listesi ve yapılışı...
Tavuk Kapama Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
Malzemeler pilav ve tavuk için ayrı ayrıdır. Yemeğin tavuğu
için gerekli malzemeler;
·
6 adet Tavuk But
·
1 adet kuru soğan
·
2 diş taze sarımsak
·
Aroma için 1 adet defne yaprağı
·
Asit için ince 1 dilim limon
·
Tuz
·
Su
Tavuk kapama yemeği
pilavı için gerekli malzemeler;
·
2 su bardağı pirinç
·
7 adet taze soğan
·
1 adet kuru soğan
·
1 yemek kaşığı salça
·
Kuru nane
·
Pul biber
·
Karabiber
·
Pirincin kavrulması için tercihe göre tereyağı
veya sıvı yağ
Tavuk Kapama Yemeği Yapılışı
Yapılacak ilk işlem olarak tavukları güzelce temizleyin ve
temiz bir tencere içerisine alın. Tencere içerisine yeteri kadar su, defne
yaprağı, tuz, limon, sarımsak ve soğanı atarak tavukları haşlayın. Tavuklar
haşlanırken pilavınızı kavurmaya başlayabilirsiniz. İlk önce yağın içerisine
taze ve kuru soğanları ekleyin ve güzelce kavurun. Soğanlar pembeleşmeye
başladığında salçanızı ekleyin ve kavurmaya devam edin. Son olarak da
pirincinizi ekleyerek pirinçleri güzelce kavurun.
Pirincinizi kavurduktan sonra bir fırın tepsisi ayarlayın ve
içerisine pirinçleri dengeli şekilde yayın. Haşlamış olduğunuz tavukları da
suyundan arındırın ve pirinç üzerine dizin. Elde ettiğiniz tavuk suyunu, pirinç
yüzeyini 1 parmak geçecek şekilde (3,5 su bardağı) tepsiye ilave edin. Son
olarak tepsi üzerini alüminyum folyo ile güzel şekilde kapatın.
200 derecede önceden ısıttığınız fırının içerisine tepsinizi
sürün ve 45-50 dakika zamanlayarak pişmeye bırakın. Bu pişirme sırasında 30
dakika geçtikten sonra tepsiden alüminyum folyoyu çıkartmanız gerekiyor.
Ardından tekrar tepsiyi fırına sürerek geri kalan süreyi beklemelisiniz.
Pirinçlerin suyunu çektiğini gördüğünüz anda 5 dakika daha fırında bekletin ve
daha sonra fırından çıkartın. Artık misafirlerinize sıcak şekilde tavuk kapama yemeği servisi
yapabilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder