Türkiye'nin En Büyük Tatlı Su Gölü

 

Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü, Konya Ovası’nda bulunan Beyşehir Gölü’dür. Bu göl, Konya ilinin Beyşehir ilçesinde yer almaktadır. Konya merkez ile Beyşehir ilçesi arası 91 kilometredir. Yaklaşık 1 saat 50 dakika sürmektedir. Gölün, güney ve batı kısmında Toros Dağları bulunmaktadır. Doğu kısmında ise volkanik dağ olan Erenler Dağı bulunurken, kuzeybatıda Anamas ve Sultan Dağları bulunur. 

C:\Users\lg\Desktop\depositphotos_85560004-stock-photo-beyehir-lake.jpg

Türkiye’nin En Büyük Tatlı Su Gölü Bulmaca

Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü bulmaca sorularında sıklıkla sorulmaktadır. Bulmaca sorusunun cevabı Beyşehir Gölü’dür. Özellikle gazetelerde yer alan bulmaca sayfalarında denk gelmektedir. Aynı zamanda akıllı telefon uygulamalarında da bu sorulara yer verilmiştir.

Türkiye'nin En Büyük Tatlı Su Gölü

Türkiye’nin En Büyük Gölü

Türkiye’nin en büyük gölü, sıralamasında ilk sırayı Van Gölü almaktadır. Van Gölü içerisinde hem tatlı su hem de tuzlu su ekosistemlerini barındırmaktadır. Nemrut Dağı’nın patlamasıyla oluşan göldür. Patlama sonucu biriken sular bugünkü göl haline gelmiştir. Tuzlu ve sodalı suyu biyolojik çeşitliliği etkilemiştir. Ayrıca gölün birçok koyu bulunmaktadır. Su seviyesi ise mevsime göre değişiklik göstermektedir.

Konya’da bulunan Tuz Gölü ikinci sırayı almaktadır. Tektonik hareketler sonucu oluşurken çevresinde aktif fay hatları bulunmaktadır. Su seviyesi yaz mevsiminde azalırken kış mevsiminde artış göstermektedir.

Konya’da bulunan Beyşehir Gölü, Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olma özelliğine sahiptir.

C:\Users\lg\Desktop\depositphotos_1174276-stock-photo-akdamar-island-in-van-lake.jpg

Beyşehir Gölü

Beyşehir Gölü, İç Anadolu Bölgesi sınırları içinde yer alan Konya ilinde bulunmaktadır. Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olma niteliğini taşımaktadır. Turizm açısından her geçen gün gelişmeler gözlenmektedir. Gölün çevresinde 3 adet plaj bulunmaktadır. Özellikle hafta sonları en uzun plaj olan, Karaburun Plajı’na yoğun ilgi gösterilmektedir. Gelen ziyaretçiler, gölde yüzerek, sahilde güneşlenme imkanına sahiptir. 

Yüz ölçümü ise yaklaşık 656 kilometredir. Aynı zamanda bölgede kamp yapma imkanınız da bulunmaktadır. Doğanın sunduğu imkanları kullanarak, ormanlık alanda temiz hava alabilirsiniz. Günümüzde bu göl Milli Park kapsamında koruma altına alınmıştır.

C:\Users\lg\Desktop\depositphotos_122309094-stock-photo-aerial-view-of-lake-beysehir.jpg

Türkiye’nin En Büyük Gölü Tatlı Su Gölü 

Türkiye’nin en büyük gölü tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü, tektonik bir çökelti de bulunmaktadır. Tatlı su özelliğine sahip olmasına rağmen en derin kısmı 10 metredir. Göle fazla gelen sular, sonucu kanal yapılmıştır. Bu kanal sayesinde fazla sular Çarşamba Çayı’na dökülmektedir. Göl içinde balık çeşitliliği fazladır. Göçmen kuşları da, bu gölü tercih ederek kuluçkaya yatmaktadır.

C:\Users\lg\Desktop\depositphotos_85559462-stock-photo-beysehir-lake-konya.jpg

Türkiye’nin En Büyük Gölü Sıralaması

Türkiye’nin en büyük gölü sıralaması yapıldığında ilk sırayı Van Gölü almaktadır.Gölün dört tane adası bulunmaktadır. Bu adalar tarihi ve turistlik niteliğe sahiptir. Van Gölü yeryüzündeki en büyük sodalı gölüdür. Tuzlu ve sodalı olan suyu ile biyolojik çeşitlilik istenilen düzeyde artış gösterememiştir. Akarsuların dışa akışı kesildiği için kapalı bir havza sahiptir. 

C:\Users\lg\Desktop\depositphotos_32475105-stock-photo-akdamar-island-church-on-van.jpg

Türkiye’nin En Büyük 2. Gölü

Türkiye’nin en büyük 2. Gölü Tuz Gölü’dür. Konya sınırları içerisinde yer almaktadır. Tektonik hareketler sonucu oluşum göstermiştir. Türkiye’de bulunan en sığ göllerden biridir. Kapalı havzaya sahip olduğu için beslendiği kaynak sayısı oldukça azdır. Tuz Gölü birinci derece doğal sit alanı olarak seçilmiştir. Bu seçimin etkili olmasındaki faktör ise biyolojik çeşitliliğin fazla olmasıdır.

C:\Users\lg\Desktop\depositphotos_298347804-stock-photo-aerial-view-lake-tuz-tuz.jpg

Türkiye’nin En Büyük 10 Gölü

Türkiye’nin en büyük 10 gölü şu şekilde sıralanabilir.

  1. Van Gölü (Van)

  2. Tuz Gölü (Konya)

  3. Beyşehir Gölü (Konya)

  4. Eğirdir Gölü (Isparta)

  5. İznik Gölü (Bursa)

  6. Burdur Gölü (Burdur)

  7. Manyas Kuş Gölü (Balıkesir)

  8. Acıgöl (Denizli)

  9. Ulubat Gölü (Bursa)

  10. Çıldır Gölü (Ardahan)

Yüz ölçümü sıralaması halinde büyükten küçüğe doğru sıralama yapılmıştır.

C:\Users\lg\Desktop\depositphotos_208255646-stock-photo-egirdir-lake-scenery-isparta-turkey.jpg

Türkiye’nin En Büyük Gölü Hangisidir?

Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü hangisidir sorusunun cevabı İç Anadolu Bölgesi’nde bulunan Konya ili sınırlarında bulunan Beyşehir Gölü’dür. 

Türkiye’nin en büyük gölü Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan Van sınırları içerisinde yer alan Van Gölü’dür. 

C:\Users\lg\Desktop\depositphotos_122303816-stock-photo-aerial-view-of-lake-beysehir.jpg

Dünya’nın En Büyük Tatlı Su Gölü 

Yeryüzü alan bakımından evrenin en büyük gölü Hazar Denizi’dir. İç deniz olarak kabul edilmiştir. Hem deniz hem de göl niteliğini taşımaktadır. Fakat tatlı su olma özelliğine sahip değildir.

Michigan- Huron göl suları, belli bir kısımda birleştiği için tek bir göl sayılmaktadır. Fakat Huron kendi başına tek bir göl olarak kabul edildiğinde Dünya’nın en büyük tatlı su gölü olma özelliğine sahiptir. ABD’de yer almaktadır. 

Yeryüzünde bulunan en büyük ikinci tatlı su gölü de Afrika’da yer alan Victoria gölüdür.

C:\Users\lg\Desktop\depositphotos_115939718-stock-photo-marina-on-lake-huron.jpg


Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü ve bu gölün özellikleri hakkında bilgiler sunulmuştur. Her birbirinin farklı güzelliği bulunmaktadır. Yapacağınız ziyaretlerde gerek biyolojik dengeyi bozmamak adına gerekse doğallığı kaybetmemek adına dikkatli olmanız gerekir.


Yorumlar