Evlilik İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Evlilik için gerekli belgeler , tamamıyla devlet kurumları aracılığı ile elde edilebilmekte olan belgelerdir. Resmî nikah kıyarak evliliğini gerçekleştirmek isteyen her çift, mutlaka bu belgeleri temin etmek zorundadır. Bu belgeler sayesinde kıyılan resmî nikah ise evlenenlere, iş hayatında ya da sosyal hayatta yararlanabilecekleri bazı haklar da verecektir. Örneğin evlilik izni ve doğum izni gibi…


Söz edilen belgeler ise şu şekilde olmaktadır:

  •  Nüfus cüzdanı ya da kimlik belgesi 
  • Sağlık raporu 
  • Aile izin belgesi ( 17 yaşını doldurup 18 yaşını doldurmamış olanlar için)
  • Mahkeme kararı belgesi (16 yaşını doldurup 17 yaşını doldurmamış olanlar için)
  • İkametgah belgesi
  • Nüfus kayıt belgesi
  • İki adet 5.10’luk posta pulu
  •  Kadının kendi soyadını kullanmaya devam etmek istemesi halinde konu ile ilgili bir dilekçe
  • Altışar adet vesikalık fotoğraf
  • Nüfus kayıt belgesi

İlginizi Çekebilir:  Evlenme Yüzüğü Nasıl Seçilir 

Nikah Başvurusu Nasıl Yapılır?

Nikah Başvurusu Nasıl Yapılır?

Nikah başvurusu her ilden yapılamamaktadır. Ancak evlenmek isteyen iki kişiden herhangi birinin ikamet etmekte olduğu ilden yapılabilmektedir. Bu başvuru için il ya da ilçe belediyesine gitmek gerekmektedir. Belediyenin “Evlendirme Dairesi” tarafından gerekli işlemlerin yapılabilmesi için, yukarıda söz edilmiş olan belgelerin eksiksiz olarak bulundurulması şarttır.

Ayrıca evlenecek olan kişilerden birisi bu başvuru için eşiyle beraber belediyeye gelemeyecek olursa, bir vekaletname hazırlaması gerekmektedir. Bu kişinin hazırladığı bu vekaletname, kendisinin yerine bu işlemleri gerçekleştirecek bir kişiyi belirlemesini sağlayacaktır. Ayrıca köy muhtarlıkları ve ilçe müftülükleri de 2018 yılından bu yana evlendirme işlemleri gerçekleştirmekte olan kurumlardır.

Nikah İşlemleri Ücreti Ne Kadardır?


Nikah işlemleri ücreti konusunda devletin herhangi bir fiyatlandırması bulunmamaktadır. Bu konuda tüm belediyeler ya da ilgili diğer kurumlar, ücret belirleme konusunda bağımsız hareket etmektedir. Dolayısıyla ödenecek olan ücret, ilgili belediye kurumlarından özel olarak öğrenilmelidir.

Fakat dosya ücretlendirmeleri, hizmet bedeli ve evlilik cüzdanı maliyetlerinin toplamı yaklaşık olarak 400 – 600 Türk Lirası arasında değişebilmektedir.

Yabancı ile Evlenebilmek İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?


Yabancı ile evlenebilmek için gerekli belgeler , genel olarak diğer gerekli belgelerden farklı olmaktadır. Bu durumda, evlilik için gerekli belgeler eksiksiz olarak elde edildikten sonra bunlara ek olarak şu belgeler de gerekmektedir:

  • Yabancı kişinin vatandaş olduğu ülkenin konsolosluğundan alacağı evlilik ehliyet belgesi
  • Yabancı kişinin resmî çevirili pasaport belgesi
  • Yabancı kişinin resmî onaylı doğum belgesi
  • Dört adet evlilik beyannamesi
  • Evlenecek olan her iki kişiye ait dörder vesikalık fotoğraf

Evlilik Beyannamesi Nereden Alınır?


Evlilik beyannamesi , ikamet edilen yerin bağlı olduğu belediye kurumundan alınmaktadır. İki nüshalı bir dosya olan bu beyannamenin bir nüshası, iznin alınmış olduğu belediye tarafından arşivlenir. Diğer bir nüsha, nikah günü için başvuru yapılacak olan, ikametgahın dışındaki belediyeye teslim edilir.

Nikah Şahidi Olmak İçin Sahip Olunması Gereken Şartlar Nelerdir?


Nikah şahidi olmak için gereken şartlar , gene olarak üç tanedir. Bu şartların üçü de, şahitlik yapacak kişinin akıllı bir kişi olmasını sağlamak içindir;

  • Herhangi bir akli soruna sahip olmamak
  •  Şahitlik yapılacak kişileri tanımak
  • Ergin bir yaşta olmak

Nikah Memuru Ücreti Ne Kadardır?


Nikah memuru ücreti, kesin bir tarifeye bağlı olmamaktadır. Fakat genel olarak bu fiyatlar 500 – 1500 Türk Lirası arasında değişebilmektedir.

Formül A ve Formül B Belgesi Nedir? Nereden Alınır?


Evlenmiş olan kişilerin yurtdışı ile ilişkili resmî bir işlerinin olması halinde edinilmesi gereken iki belgeye Formül A ve Formül B belgeleri denmektedir. Bu belgelerden ilki, doğum tescil belgesi olmaktadır. İkincisi ise evlilik belgesidir.

Bu belgeler yalnızca yabancı makam temsilcilikleri aracılığı ile gerçekleştirilebilecek olan işlemler için ya da evliliğin uluslararası bir geçerliliğe sahip olabilmesi için gereklidir. Aynı zamanda, alınabilecekleri yerler de ilgili ülkelerin konsoloslukları ya da büyükelçilikleridir. Yurtiçinde ise nüfus müdürlüklerinden alınabilmektedirler.

Evlenme Ehliyet Belgesi Nereden Alınır?


Evlenme ehliyet belgesi, evliliğe engel bir durumun olup olmadığını belirten bir belgedir. Evlenecek olan iki kişinin birlikte başvuru yapması durumunda alınabilmektedir. Bu belge, kimlik kartı aslıyla nüfus müdürlüklerine başvuru yapılarak alınabilir.

Evlilik Öncesinde Hangi Testler Yapılmalıdır?


Evlilik öncesinde yapılan testler, evlenecek olan kişilerin herhangi bir sağlık probleminin olup olmadığının belirlenmesinde önemli bir role sahiptir. Yaptırılması zorunlu olmasa da, özellikle AIDS testleri hayati açıdan da oldukça gerekli olabilmektedir.


Yorumlar