Halk arasında popüler olan nar hamile kadınların bebeklerinde leke yapar sözü hamilelikte nar yemek zararlı mıdır, sorusunu gündeme çıkardı. Hamilelik süreci çok farklı geçen bir süreçtir. Annenin davranışlarında çeşitli değişiklikler ve buna bağlı olarak duygu patlamaları yaşanabilir. Anne, hem kendisinin hem de karnındaki çocuğun sorumluluğu taşımaktadır. Bu beslenmede de aynı şekilde devam eder. Annenin hamilelik sürecindeki en büyük görevi, taşıdığı bebeği sağlıklı ve yeterli beslemektir. Hamilelik sürecinde hangi yiyecek olursa olsun fazla tüketilmesi zarardır. Yani nar yemenin hamileliğe özel bir olumsuz yanı yoktur.
Hamilelikte
nar yenmesi sonucu bebeğin lekeli doğması şeklinde bir olaya hiçbir zaman
rastlanmamıştır. Ayrıca bu konuda bilimsel bir veri de ortada yoktur. Bunun
aksine fazlaya kaçmadan nar tüketmek bebek sağlığı ve anne sağlığı için oldukça
önemlidir. Peki narın faydaları nelerdir?
Narın Faydaları Nelerdir?
Nar, birçok
hastalıktan korunmak için önerilen bir meyvedir. Yüksek oranda mineral ve
vitamine sahip olması; ayrıca tadının da güzel olması, narın sevilme sebepleri
arasında bulunur. Kısacası hamilelikte nar yemek, oldukça faydalıdır.
Görünüşü ve içeriğini zengin olan narın barındırdığı özellikler şu şekilde
sıralanabilir:
1.
Yüksek
mineral ve vitamin içerir. Bünyesinde bol bol; C, E, K vitaminlerini
bulundurur.
2.
Metabolizmayı
destekleyen ve protein üretiminde kullanılan aminoasitlerin metobolize
edilmesini sağlayan asorbik asit, içerir.
3.
Nar,
bazı kanser türlerine karşı ilaç niteliğindedir. Bunların başında prostat kanseri
gelmekte.
4.
Vücutta
biriken antioksidanı idrar yoluyla dışarı atmaya yardımcı olur.
5.
Folik
asit açısından zengindir. Folik asit alımı, hamile kişinin doğum süreci boyunca
güçlü kalmasını sağlar.
6.
Filtre
görevi yaparak kanı temizler ve yeni anne olmuş kişilerde süt oranını arttırır.
7.
Hamilelik
döneminin ilk 3 ayını kapsayan “Trimester” döneminde nar tüketilmesi, risk
altındaki gebelerin daha sağlıklı çocuklar dünyaya getirmesine neden olabilir.
8.
Demir,
çinko ve magnezyum içeren nar, bir nevi ilaç niteliğindedir.
Bu
maddelerden çıkarım yapılacağı üzere hamilelikte nar yemek bebekte leke
yapar mı, sorusunun asılsız olduğu anlaşılmaktadır.
Nar Yemenin Zararları
Narın direkt
olarak vücuda bir zararı bulunmamaktadır. Çoğu hastalığa iyi gelen nar,
toplumun küçük bir kesimi haricinin kullanılması önerilir. Toplumun bu kısmını
şu kişiler oluşturur: Kemoterapi tedavisi gören hastalar, bağırsak ameliyatı
olmuş kişiler, gaz ve şişkinlik sorunu yaşayanlar. Kemoterapi tedavisi gören hastaların
nar yemesi, aldığı ilaçlarla narın reaksiyona girmesine sebep olabilir. Nar
metabolizmayı hızlandırdığı için bağırsak ameliyatı olan kişiler problem
yaşayabilir. Son olarak hızlı sindirilen bir meyve olan nar, gaz ve şişkinlik
açısından hassas olan kişileri etkileyebilir. Hamilelikte nar yemek, abartılmadığı
sürece problem yaratmaz.
Narın Besin Değerleri
Nar, sağlık
açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Ortalama bir nar, yaklaşık 144
kalori içerir. Bunun yanında ortalama bir nar; 7 gram lif, 3 gram protein barındırır.
Narın %36’sı K vitamini, %30’u C vitamini, %12’si potasyum içerir. 1 bardak nar
tanesinin 24 gramı şekerdir. Eğer hamilelik belirtileri varsa bol vitaminli narı tüketebilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder